TIM ART

Matevž Jerman

Ko ljubezen postane poklic. S plesom sem se srečal v najstniških letih in od takrat je ples del mojega življenja. Po uspešno končani plesno-tekmovalni karieri sem pričel poučevati družabne plese. V 12 letih poučevanja sem pridobil v plesu ogromno izkušenj in novih prijateljstev. Poklic plesnega učitelja razumem, ne samo kot poučevanja plesa, vendar tudi kot vlogo povezovanja ljudi in druženja. Leta 2004 sem v okviru izobraževanja pridobil licenco za plesnega učitelja, ki jo podeljuje Združenje plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije. Licenco od takrat redno obnavljam in se izobražujem na vseh licenčnih seminarjih v Sloveniji. Po naravi sem vesel, dobrovoljen, živahen. Poklic plesnega učitelja mi je pisan na kožo, saj se rad družim z ljudmi, delo opravljam s srcem, kar se na tečajih tudi čuti.

Klara Megušar

Od spontanih gibov v ritmu glasbe v otroški sobi, preko izpiljenih plesnih korakov na tekmovanjih pa vse do prenosa ljubezni do plesa na plesnih tečajih – tako me ples spremlja že skozi vse življenje. Dnevov brez njega si preprosto ne predstavljam več. Tudi zato je bila odločitev za pridobitev licence plesnega učitelja precej lahka. Kljub temu, da poučevanje plesa ni moj primarni poklic, me predajanje znanja in strasti do plesa ter druženje ob različnih plesnih dogodkih navdaja z velikim zadovoljstvom in odlično uravnoteži današnji hiter tempo življenja. Skozi ples in glasbo rada pripovedujem zgodbe, zato vedno znova iščem priložnosti za taka ustvarjanja ter širjenje tega univerzalnega jezika med vse ljudi. Povedati si želim še veliko plesnih zgodb in upam, da se vsaj kakšna izmed njih dotakne tudi vas.

Irena Bevk

S plesom sem se srečevala že v otroštvu, aktivneje pa sem se z njim začela ukvarjati pri petnajstih letih, ko sem se vključila v gimnazijsko plesno skupino. Pozneje sem se navdušila nad plesi v paru in nekaj časa trenirala standardne in latinsko-ameriške plese. Leta 2008 sem se pridružila ekipi Plesne šole Art in vse odtlej zavzeto nabiram izkušnje na področju poučevanja. Čeprav je bil sprva to samo hobi, me je sčasoma delo v plesu tako zasvojilo, da si danes življenja brez tega ne znam več predstavljati. Poleg družabnih plesov so moja velika ljubezen starinski plesi, ki so se ohranili v zapisih, zlasti od obdobja renesanse dalje. Z obujanjem teh plesov se že vrsto let ukvarjam kot umetniška vodja v Kulturnem društvu Lonca. Zanimajo me tudi ostale zvrsti, še posebej flamenko, v zadnjem času pa z velikim navdušenjem odkrivam swing. Ples je ključ, ki odpira vrata v sanjski svet, predajanje plesnega znanja pa je zame eno najlepših poslanstev.

Pia Solar

Različni športi me spremljajo že od tretjega leta starosti, ko sta me starša zaradi veliko energije prvič pripeljala v gimnastično dvorano, kjer sem dolga leta trdo trenirala, dosegla kar nekaj dobrih tekmovalnih rezultatov, se naučila discipline in spoštovanja. Pri trinajstih letih pa me je, kot strela iz jasnega doletela huda poškodba gležnja. Po dolgih mesecih rehabilitacije, vztrajnosti in pozitivnega mišljenja navkljub vsem besedam zdravnikov, da je moja športna pot bolj ali manj zaključena, sem se postavila nazaj na noge, ko sem se spoznala z jazz balletom. S tem plesom sem se od samega začetka povezala, saj sem z vsakim gibom lahko izrazila svoje občutke, vsak trening je bil zame, kot neka terapija, hkrati pa mi je ples dopuščal vključevanje gimnastike. Ta nova ljubezen in veselje do jazza balleta me je pripeljala do kar nekaj različnih mednarodnih tekmovanj in dosežkov. Ples je postal ogromen del mojega življenja, v katerem neverjetno uživam, a se je moja tekmovalna pot po osmih letih plesanja zaključila. Sedaj, pri svojih štiriindvajsetih letih, že 8 let delim svoje znanje in ljubezen do teh dveh športov z mlajšimi, saj si življenja brez tega ne predstavljam.

Mario Koštomaj

Plesati sem začel pri svojih 20-tih letih. Za ples me je navdušilo takratno dekle Suzana, danes žena. Udeležila sva se dveh tečajev plesa, nato pa svoje znanje sama izpopolnjevala na parketu Festivalne dvorane. Zaradi družinskih obveznosti je sledila daljša pavza. Pred osmimi leti sva s Suzano ponovno obula plesne čevlje in se odločila svoje znanje plesa nadgraditi. Od takrat večino svojega prostega časa posvečam plesu. Ples me je tako navdušil, da zadnjih nekaj let svoje znanje prenešam tudi na druge. V letu 2013 sem se udeležil tudi strokovnega usposabljanja pri Plesni zvezi Slovenije, kjer sem uspešno opravil vse izpite in si pridobil strokovni naziv vaditelj plesa.

Lea Perovšek

Skozi vse moje dotedanje življenje me spremlja ples. Moji prvi plesni koraki so se pričeli s petimi leti, po štirih letih moje plesne aktivnosti pa sem se odločila za tekmovalni ples, zvrst, latinsko-ameriški ter standardni plesi. V tej zvrsti plesa sem aktiva že petnajst let. S soplesalcem Andrejem Mesojedcem sem dosega veliko finalnih mest na domačih in tujih tekmovanjih ter s ponosom zastopala Slovenijo. Sem članica Olimpijskega komiteja Slovenije, večkratna državna prvakinja v latinsko-amerišlih, standardnih plesih ter kombinaciji desetih plesov, 8. na svetovnem prvenstvu v kombinaciji desetih plesov ter zasedla 2. mesto na zabavni TV-oddaji RTV Slovenija s soplesalcem Boštjanom Romihom (voditelj različnih prireditev ter oddaj). Ples je šport in hkrati umetnost, ob ritmu glasbe in gibu telesa se z energijo ter strastjo napolni telo in duha, je vrsta izražanja, zadovoljstva, miselnosti, je stil življenja. Ples lahko gojimo skozi vse svoje življenje od rane mladost, pa do pozne starosti, človeka navdaja s pozitivno energijo, eleganco, pravilno držo telesa. Moj moto je, zdrav duh v zdravem telesu.

Špela Jagodic

''They call it dance, I call it life. Plešem že od malih nog in sem navdušena nad vsemi vrstami plesa. Sprva sem trenirala hiphop, slabo leto tudi jazz. Po 10 letih vestnega treniranja in tekmovanja sem hiphop opustila, vendar pa zelo hitro spoznala, da brez plesa ne gre. Obožujem občutek, ko odplešem zahtevno koreografijo, všeč mi je tisti občutek, ko veš da lahko svoje znanje preneseš tudi na drugega in ga navsezadnje vidiš odplesati tvojo koreografijo prav tako pa neverjetno rada vidim tako najmlajše kot tudi nekoliko starejše ljudi, kako uživajo in izžarevajo strast - strast do plesa. Ples je življenje. Je način komunikacije in povezovanja in je oblika športa s katero lahko izraziš svoja čustva ter samega sebe.''

Marjan Duhani

“Ples ni šport, temveč življenjski slog” S svojimi prvimi plesnimi koraki sem se srečal v otroških letih in sicer folklora, katera mi je globoko zasadila ljubezen do plesa, katera je vzcvetela šele pri 16 leti starosti. Takrat sem spoznal svoje prve plesne korake Hip Hopa. Treningi mi le dvakrat tedensko niso bili dovolj, zato sem tudi sam začel koreografirati in plesati ob vsaki priložnosti. Vloženi trud se je hitro obrestoval, saj sem že po 2 letih treniranja začel poučevati, sprva mlajše plesalce, kasneje pa tudi vrstnike in starejše. Najbo ljuživam, ko poučujem plesalce, ki so željni znanja in napredovanja, vedno pa rad navdušujem tudi tiste, ki se še niso opogumili in svojih plesnih ciljev še nimajo jasno začrtanih.

Zoja Mesec

Ples je velik del mojega življenja. Plešem že odkar pomnim. S sodobnim plesom sem začela že v vrtcu, nato pa po 6 letih nadaljevala s hip hopom, svojo plesno pot pa končala s street dance-om. Profesionalno sem se s plesom ukvarjala 7 let. Osvojila sem 2 medalji na evropskem prvenstvu v dvojicah in pa eno medaljo na svetovnem prvenstvu s svojo skupino. Letos je bilo moje prvo leto, da nisem tekmovala, ker sem začela ples sama poučevati. Zame je to sanjsko delo, saj lahko svoje znanje plesa delim z ljudmi, ki imajo ples radi tako kot ga imam rada jaz sama. Ples je fantastičen način da se izgubimo v ritmu in glasbi. Kadar plešemo pozabimo na vse težave in odmislimo tegobe ter samo uživamo v momentu.

Jan Pirnat

S plesom sem se prvič srečal pri trinajstih letih, ko sem po pomoti stopil v dvorano plesne šole. Na začetku je šlo bolj za preživljanje prostega časa, a kaj kmalu sva se s takratno soplesalko Ano odločila, da se bova plesa lotila bolj zares. Sledili so prvi resni treningi, ter prva tekmovanja iz latinsko-ameriških in standardnih plesov. V tej zvrsti sem aktiven še danes, ko je za mano tudi že kar nekaj uspehov na slovenskih in tujih tekmovanjih. V zadnjem času svoje plesno znanje z velikim veseljem in zadovoljstvom predajam med vse plesa željne, pa naj bodo to začetni ali tekmovalni plesni pari. Verjamem, da bom del še veliko plesnih zgodb in upam, da se na katerih od njih tudi srečamo.

Jakob Horvat

Sem Jakob Horvat. Svojo plesno pot sem začel pred desetimi leti. Sprva sem se učil shuffel, a sem kmalu za tem začel trenirati hip hop. Gibanje v stilu urbanega plesa me je takoj prevzelo. Iz leta v leto sem plesu posvetil vedno več časa ter znanje nadgrajeval v plesnih kampih v tujini. Kot plesalec sem nastopal za razne slovenske glasbenike, kot so Tanja Žagar, Maraay, Jan Plestenjak, Modrijani, Kingstoni itd. S supino smo se preizkusili tudi v tekmovanjih in bili državni prvaki v veliki street formaciji. Ples mi poleg, aktivnosti, ki moje telo ohranja v dobri kondiciji in prožnosti, predstavlja proces ustvarjanja in izražanja. Znanje, katerega sem pridobil in ga pridobivam želim prenesti naprej skozi igro, raziskovanjem motorike telesa in učenjem koreografij.

Nikita Omerzu

Ples me spremlja od rane mladosti. Prvič sem se z njim spoznala že v vrtcu ,v plesni šoli, ki sta jo vodili nekdanji članici skupine Bepop Tinkara in Ana. Pozneje sem začela plesati hip hop in street dance v Plesni šoli Plesni val, kjer sem se udeleževala državnih,evropskih in svetovnih tekmovanj, prav tako pa plesnih festivalov po tujini,kjer smo večkrat osvojili zlate medalje. Vedno pa me je mikal klasični balet in modern,ko sem opazovala treninge soplesalcev,zato sem se odločila, da se preizkusim in se vpisala v plesno šolo Harlekin, kjer sem prišla v stik z vrhunskimi pedagogi,ki so študirali na najbolših akademijah po svetu. Na pobudo profesorice sem se odločila, da poskusim z avdicijo na srednji umetniški gimnaziji za sodobni ples. Avdicijo sem opravila in pozneje tudi maturirala iz plesa. Po končani maturi sem izmed 980 plesalcev iz celega sveta imela to čast, da sem bila sprejeta med 10 najboljših in pričela s študijem plesa na akademiji Anton Bruckner privat universitat dance choreography &pedagogy:. Pozneje sem plesala še v muzikalih v Španiji,kot so Deček iz džungle,Levji kralj. Tam sem tudi naredila licenco za inštruktorico zumbe in pilatesa. Delo z otroki, me je veselilo že od nekdaj, zadnje dve leti pa se s tem ukvarjam bol intenzivno. Poleg tega pa sem še študentka fizioterapije, saj je varen pristop do plesa in varna izvedba vaj pri meni poleg tega, da otroci uživajo na prvem mestu.

Call Now Button Scroll to Top